En önemli soru: Bu işi ben mi yapmalıyım, yoksa profesyonel bir yardım mı almalıyım?

Genellikle bu işi, bir köpük uygulama firmasına yaptırmanızı öneririz. Köpük makineleri kullanım ve bakımı kolay değildir. Köpük uygulama işine başlamayı düşünmediğiniz taktirde, köpük makinesi satın alarak, uğraşmaya değmez. Ancak, Dome sahipleri/inşa edenlerin, köpük uygulamasının temel prensiplerini çok iyi anlaması, yöntemin iyi uygulanması ve karşılaşılabilecek problemlerin kolaylıkla çözülebilmesi açısından zorunludur. Uygulama yöntemlerini anlatan bu makale, köpük uygulamasını yapacak olan firmaya verilirse, yapılacak iş, daha temiz ve doğru bir şekilde yapılabilir. Her zaman referanslara bakılmalıdır.

1.Adım- Kaplama ve Koruma

İnşaat demirleri, sahadaki tüm malzeme, ve taban plastik koruyucular ile, köpükten ve betondan korunmak üzere , örtülür. Örtülen plastik, aynı zamanda tabandan gelen nemi tabanda tutar. Güneşli havalarda, Dome’un içindeki nem buharlaşarak, yok olur. Taban plastik ile örtüldüğünde, Airform üzerindeki nem, havalandırma deliklerinden dışarı atılır.Airform şişirildikten sonra, yüzeyindeki neme çok dikkat etmek gerekir. Görünmeyen nem dahi büyük problemler yaratabilir. Bazı köpük püskürtme makineleri, çalışma sırasında alt kısımlarında hava üflerler. Köpük tabancasına hava sağlayan bölüm üzerinde su ayırıcısı olduğundan emin olun. Böylece, köpük üzerine su gelmesi engellenerek, herhangi bir nem problemi ile uğraşmanıza gerek kalmaz.

AIRFORM’u Kurutun

Poliüretan Köpük Atılmadan AIRFORM Yüzeyi Kurutmalıdır.

Köpük ıslak zemin üzerine yapışmaz. Köpük atılmadan önce yüzey ıslak olduğu taktirde, hava kabarcıkları oluşur. Airform’a kuruması için zaman tanımalısınız. Gerekli olduğunda, nemden kurtulmak için mekan ısıtılabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi için Abika’yı arıyabilirsiniz.

2.Adım: ASTAR

Airform üzerine bir şey yapıştırmak isterseniz, mutlaka astar kullanmalısınız. Airform’a Monoform Primer kullanılması bir zorunluluktur. Monoform, yapışkan gibi davranarak, Airform ile köpük arasında güçlü bir bağ oluşturur. Havasız bir boyama tabancası ile tüm iç yüzeye, ince bir tabaka şeklinde uygulanır. 27-36 metre karelik bir alan için yaklaşık 4 lt gerekir. Köpük uygulaması yapılmadan önce astar mutlaka kurutulmalıdır.

3.Adım : Köpük Seçimi

Soğuk ve sıcak hava şartlarında, başlama zamanına göre kullanılan köpük değişir. Köpüğün hızı mevsim ve hava koşullarına göre değişir. Doğru karışım oranları, püskürtmenin kullanılacak yüzeye dik olarak yapılmasına uygun şekilde ayarlanır. Eğer köpük aşağı kayarsa, yüzeye yeterince hızlı yapışmadığı anlaşılır. Mevsime ve hava koşullarına göre en çabuk yapışan karışım seçilmelidir. Profesyonel bir köpük uygulayıcısı sıcak ve soğuk havada kullanılması gereken karışımlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmalıdır. Köpük makinesinde, 1:1 oranında, bir taraftan A kimyasalı, diğer taraftan da B kimyasalı ayarı yapılmalıdır. Oranlarda yanlışlık yapıldığında, kullanılan kimyasallardan biri Airform üzerine daha fazla atılmış olur.

4.Adım : Köpük Uygulaması

Airform’un iç yüzeyinin tüm alt kısımlarını köpükle kaplayın. İnşaat demirlerinin köpük ile kaplanmaması gereklidir. İlk tabakayı yukarıdan aşağı doğru püskürterek atın. Uygulamayı, yüksek yerlerde, iskele üzerinde yapın. Köpüğü, homojen bir şekilde, Airform’un tüm iç yüzeyine, 1,5cm kalınlığında yapın. Genelde köpük, 3-4 saniye içinde kurur, ancak birleşmesi saatler alabilir. Uzun süre köpükte, sayısız gerilme ve itmeler meydana gelecektir. İyi şekilde işleyen bir tabanca ile, özellikle sıcak günlerde, yukarıdan başlayarak, aşağıya doğru çalışabilirsiniz. Köpükten yayılan ısı, ortamın ısınmasına neden olur.

5.Adım: Kalınlığı Kontrol Edin

Toplam kalınlık 3-3,5cm olacak şekilde, 1,5-2,0cm lik ikinci tabaka köpüğü püskürtün. Atılan köpüğün kalınlığını bir çubuk vasıtası ile ölçün. Kabarcık oluşmaması için çubuğu çok fazla batırmamaya dikkat edin. Çok fazla çubuk batırılması durumunda, Airform’da delik açılma riski fazladır. İyi bir köpük uygulamacısı kalınlığı çok sık ölçme ihtiyacı duymaz. Kalınlık ölçmek için en iyi yöntem, istenilen kalınlığı çubuk üzerinde işaretledikten sonra yapılandır.

Not: Köpük uygulamasının en önemli kısmı, istenilen kalınlığa tek seferde değil 3-4 sefer sonra ulaşmaktır yani her seferinde 1-2 cm aralığında uygularsanız daha sağlıklı ve güvenli sonuçlar elde edersiniz.