
Düşünme ve Planlama
Ticari veya konut amaçlı Dome’unuzu tasarlarken her türlü inşaat seçeneğini baştan düşünmek gerekir. Kat planları ve tesisat zamanınızın büyük bir kısmını alabilir. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir konu da dış pencerelerin süslenmesidir.Bu makale hem içteki, hem de dışa ilave edilmiş pencereler ile büyük girişler hakkındadır. Arklar, çatı pencereleri, panjurlar, ahşaplar, ve kumaş gibi genel bir sınıflandırma ile bazı pencere seçimleri bu makalede yer almaktadır. Böyle geniş bir konunun listelenebilmesi tam olarak mümkün değildir ve bu makalenin tümünü kapsadığını söyleyemeyiz.
Bazı Önemli Sorular
Planlamanızı yapmadan önce kendinize bazı sorular sorun. Herhangi bir oluşumda bazı bilinmeyenler varsa, kim, ne, nerede, ne zaman, niçin ve bazen de nasıl sorularını kendinize sormak yararlı olacaktır.İnşaatı kim yapacak? Kullanılacak malzemeler neler? Malzemelerimi nereden alabilirim? Şantiyede malzemelere ne zaman ihtiyacım olacak? Yapmış olduğum seçimler niçin ilgimi çekiyor? İnşaatlara ait standartlar son görünüşü nasıl etkileyecek?Başka sorular da olabilir. Belli ve tek bir tip aklımda var mı? Yoksa değişik fakat benzer tip inşaatlar yapabilecek kadar düşüncelerim esnek mi? Dome’un çevresindeki, güneş ışığını en iyi alacak ve manzarayı en iyi şekilde görecek belli başlı noktalardaki pencereleri değiştirmeye gerek var mı? Dış cephe boyasının rengi seçildi mi? Seçilen stil manzarayla uyumlu mu? Bu stil komşuların hoşuna gidiyor mu? Özel bir taşıma, boşaltma gibi işlemler yapılıyor mu?
Eğer bu sorulara cevap verebilirseniz
Şimdi elinizde dome’unuzu nasıl planlayıp, tasarlayacağınıza dair daha somut bir şeyler var. Elemanlarımız tecrübeleri ile projenize ışık tutacaktır. Ortağınız, müteahhit, ve tüccarlar iyi ses getirirler. Bu kaynakların hepsi şüphesiz size iyi fikirler üretirler.Eğer büyük ticari bir dome işindeyseniz, en az bir heyeti tatmin etmek zorunda kalırsınız. Planlama yaparken, bir çok opsiyonun üzerinden geçerek, kabul eder veya dışlarsınız. Özellikle Airform şişirildikten sonra çekilen inşaat alanının fotoğrafları veya inşaat esnasında fotoğraflar pencere açıklıklarının ölçüleri konusunda size yardımcı olur.Dış pencerelerin yapılamsı esnasında yan duvarlardan başlamak garip olur. Fakat temelin planlanması tüm tasarımınızı değiştirmenize neden olabilir. Küçük yarı çaplı sonlandırma malzemeleri dome’un güzel görünmesini sağlar.
Bir Başlangıç
Başlamanın bir yolu pencere uygulamasının yan profilini çizmektir. Bütün şekiller organik (yumuşak, yuvarlak) ve geometrik (açılı düz çizgiler) olarak bulunur. Bunu dikkate aldığınızda üç temel yan duvar profilinin olduğu (geometrik; yere dik olarak) dışbükey (organik; dome’dan dışarı şişik) ve içbükey (organik ; dome’un içinde sallanan) görülür.Bu profillerin birleştirilmesi halinde daha karmaşık şekiller ortaya çıkar. Profil şeklinin yanı sıra, kenarların yapılarını ve kütlelerini de tanımlamak gerekir. Kolay sorularla başlayın. Kenarlar basit mi, yoksa karmaşık mı olacak?Bu seçeneklerden bir veya bir kaçının taslağını çıkarmaya çalışın: uygulamanın boyu, (yere değiyormu? Veya pencere çerçevesinin neresinde bitiyor?) kesintisiz yan duvarlar, kaplama, tuğla, önü kapalı, açık, taş veya özel malzemeler gibi.Gömme tasarımlar, motifler, tonozlar, veya küçük odacıklar nasıl olmalı? Her yan duvarın iç ve dış yüzlerinde farklılık olmalı mı? Son görünüm, basit birkaç seçimle başarılı olur veya olmaz. Bu seçimler size yükseklik ve genişlik gibi iki seçenek sunar.
Kuş Bakışı
Pencere uygulamaları için baştan sona bir bakalım. Kemerler basit gibi görünmekle birlikte, mimari referanslar dikkate alındığında bu basitliğin çürüdüğünü görürüz. Seçmiş olduğunuz kenarlarla birlikte bu şekiller birleştirildiğinde , önden iki boyutlu veya kuş bakışı, yükseklik ve genişlik olarak görüntü elde edersiniz. Teknik olmayan terimlerle bazı kemerler şöyledir.
Yassı – gerçek bir kemer olmayıp, karmaşık kemerler için kullanılır. Yarı dairesel – yarım daire.Bölümlü – yarım dairelik kemerin bir bölümü veya eğilmiş kemer.
İşaretlenmiş yarım dairesel – yarım daire şeklindeki, küçük, çatıda ters V kemer.Kamara Penceresi – tam daire.At nalı – kamara penceresi şeklindeki kemerlerin çoğu kenarlarda, alttan açıktır.
Soğan, şalgam veya işaretlenmiş at nalı –Dış bükey üst bölüm ve çatıda ters V, At nalı şeklinde kemer.
Çok merkezli veya elips şeklinde – Yassıltılmış yarım daire kemer.Üçgen şeklinde – Yuvarlak hatları olmayan ters V.Gotik –işaretlenmiş, yuvarlak, ters V, dik veya çökmüş görüntülü.
Yonca – Birleştirilmiş üç bölümlü kemerin, orta bölümlü kemere üçgen şeklinde yatırılmış, daha karmaşık gotik bir kemer yapısı.
Tudor – Belirgin çatı açısına ve yuvarlak köşelere sahip, Yassıltılmış ters V.
Venedikli – Asılmış ve merkeze yerleştirilmiş krikonun üzerindeki , altı tamamen açık yarım daire şeklindeki kemer.
İç içe geçmiş – kendini tekrar eden değişik tip kemerlerden oluşmuş bir kemer.
Çan veya genişleyen tip – kenar tasarımından ötesi.
Kemerin merkezinden dik olarak salınan alt bölümler.
Tonozlu veya karmaşık – birden fazla dış bükey içeren, veya eşit ve matematiksel olarak dizilmiş helezoni çentikler
Harekete Geçmek
Sıra seçmiş olduğunuz kemer şekli ile önceden seçmiş olduğunuz kenarların birleşiminde. Sonra kemer açıklığını bırakıp bırakmayacağınıza, veya üst kemer kesitini dikey ekseninde, kemerin bir kısmını içermek üzere katlayın. Örneğin bu şeklinde katlanmış olan yarım daire kemere, dome için tente yapılması gerektiğinde başvurulur. Buna yarım dome denilebilir. (kenar ve kemerlerle ilgili şekil 1 e bakınız)Eğer kemerler pahalı ise, daha hafif olan tente tercih edilebilir. Çoğunun fırfırı veya düz eteği olur ve daha uzun göstermek için eklenmiştir. Eğer fırfır seçilmişse, ayrıca kenar süsleri de seçilebilir. Bu üç boyutlu formların ortak seçenekleri şunları içerir:
Sundurma veya teras – Üçgen veya yana yatmış kutunun kenarı,nihai kenarındandaha uzun olan bir yapıyabağlanır.
Dome – Yarım küre, kubbe. Uzun veya geniş dome – Dikey olarak ikiye bölünmüş ve eşit düzeyde gerilmiş malzeme ile bir tünel yaratılır.
Dış bükey veya Şelale – Silindirin dörtte biri.
İç bükey – Uzun kenar yapısına sahip bir sundurma şekli ve nihai kenarda son bulan aşağıya doğru eğimli kesit.
Saçak – Yürüyüş yolunun üzerinde tünel şeklindeki yarım silindir. Markiz – Saçak formunun nihai kenarına bağlanmış yassı tapa.
Kubbe şeklinde saçak – nihai noktaya bağlanmış, küresel tenteli, tünel şeklindeki saçak.
Üçgen Çatı – Seri halindeki eşkenar üçgenler tipik bir tavan hattı oluşturur ve yürüyüş yolu olarak kullanılabilir.
Markizli uzun bir kubbe gibi karmaşık formlarda üretilebilir. Dome’un yarıçapına rağmen bu tarz formları üretmek çok zordur. Fakat, her zaman için istenilen her formu, yüksek bedeller ödeyerek üretmenizi isteyecek insanlar karşınıza çıkacaktır. Her zaman biraz pratik olmak gerekir. (şekil 2 de tente örneklerinin bir çoğunu görebilirsiniz.)
Başka Bir Düşünce
Kemerler veya tenteler bütçenizde yer almayabilir . Kumaşa karar verdiniz mi? Genellikle yaygın olan esnek ve esnek olmayan 2 çeşit ticari seçenek var. Esnek kumaş istenilen şekilde yapılabilir ve diğer inşaat malzemeleriyle yapılabilecek geometrik ve organik şekiller gibi her türlü şekle sokulabilir.Bitmiş bir şekil kazıklar veya bağlantı noktaları arasında kumaşın gerilerek monte edilmiş hali olarak tanımlanır. Şekiller basit, yassı, bir çok kenarlı veya karmaşık formlar şeklinde olabilir. Bu esnek kumaş seçimi size çok yönlü, çekici yapı seçenekleri sunar.Esnek olmayan malzemeler genelde yassı paneller olup, çatı hattını oluşturmak için kesilmiş veya silindir haline getirilmiş, köşebentlerle ve sundurmalarla desteklenmiştir. Bazı esnek olmayan kumaşlar yaylı, tente silindirlerinin üzerinde rulo haline getirilir. Kumaş güneş ışığını kısmen geçirmesi için ya yarı şeffaf olarak ısmarlanabilir veya geçirgen olmayan, Airform malzemesi gibi bir malzemeden yapılabilir. Hava akışı, değişken gölgelenmeler, renkler ve desenler, kumaşın çok yönlü kullanımı için belli başlı noktalardır. (Çok fazla kumaş seçeneği olduğu için örnekleme yapamıyoruz.
Geleneksel Çatı Pencereleri
Eğer daha geleneksel bir mimarı yapı görmek istiyorsanız, çatı pencereleri bu konuda bir çok seçenek sunar. Bazıları şöyledir.
Kemerli elips şeklinde, yan kanatlar üzerinde yerleştirilmiş bir kemerli çatı.
Kaş kemerli çatı penceresine benzer şekilde fakat yan çıkıntılar ve kemer yüksekliği daha az.
Sundurma yassı çatılı çatı penceresi.
Dik çatı sundurması – keskin açılı çatı üzerindeki sundurma çatı penceresi.
Üçgen şeklinde Yan kanatlardaki ters dönmüş V.
Alınlık bina yan kanatlardaki kapalı üçgen, sıklıkla Yunan ve Roma stili ile desteklenir.
Kabarık çatılı yatay çatı yüzüne sahip üçgen biçimindeki sundurma.
Evaze üçgen şeklinde çatı penceresi, pencerenin nihai kenarları yanında ikinci bir açı yapan Piramit şeklinde pencere yerleşimi için Çatıdan çıkıntı yapan V oluşturur.
Gömük tipik bir alınlıklı çatı penceresi, pencereden çıkıntı yaparak sarkar.
Duvar pencerenin alt yarısı duvarla sıfırdır, pencere çerçevesi duvarı sekteye uğratır ve kaplanmış üst yarısı çatı hattının üzerine doğru yükselir.
Poligonal veya cumba tipi duvarlar için çeşitli yön ve açılar bulunur. Kaplaması çeşitli şekillerde yapılır. (Şekil 3 çatı pencerelerinin belli başlılarını gösterir)
Diğer Seçenekler
Bu makalede geleneklere aykırı, havalı, daha az kalıcı ve daha ucuz tiplerden bahsedilmektedir. 3 tane birbirine çok benzeyen inşaat tipleri pencerenizi çevreleyen kameriye, çatılı pergole, veya asma veya çardak içerir. (Kütüphanelerde ve web sitelerinde bir çok seçenek vardır.)Ahşap ve plastik çerçeveler ortak malzeme seçenekleridir. Diğer bir malzeme seçeneği ise organik ve geri dönüşüm malzemeleridir. Son şekil hayal edebileceğiniz her şey olabilir. Renkler, dokumalar, ve son ürünün ağırlığı önceden tartışılan konular kadar önemlidir.Kütüphanemizdeki bilgilerin yanı sıra web sitemizdeki ve tüm web sitelerindeki bilgilerden yararlanmak zaman kaybınızı önler. Bu denli çok seçenekle en uygun ve güzel pencere seçimini yapabilirsiniz. İşe başlamadan önce her türlü planlamayı yaptığınızdan emin olmalısınız.