Boyutlar ve Şekil
Kubbe Yapı`lar neredeyse her boyutta inşa edilebilir, fakat genellikle çimento depolarının büyük ve ekonomik olması gerekir. Bu da Kubbe Yapı`nın ön plana çıktığı noktadır. Kubbe Yapı doğanın en güçlü şekli olan yumurtaya benzer ve inşa edilecek olan deponun şekli önemlidir.
5cm kalınlığında beton uygulanmış olan bir Kubbe Yapı çok güçlüdür. 10cm kalınlığında beton uygulanmış olan yeteri büyüklükteki bir dome ise tüm kasabayı koruyacak bir kasırga barınağı olarak kullanılabilir.
Bu güçlü yapı çimento depoları için de önemlidir. Kubbe Yapı`nın yay şeklinde olması, yatay ve dikeyde doğanın en güçlü şekli olan kemer yapısını sağlar.
Bu nedenle tonlarca çimento depolanabilecek bir Kubbe Yapı tasarlanabilir, ancak böyle bir siloyu inşaat demirleri ile güçlendirmek veya aynı depolama kapasitesinde kare bir yapı inşa etmek gerekir.
Sağlamlık
Sağlamlık Kubbe Yapı Çimento deposunun bir diğer avantajıdır. Kubbe Yapı’larda depolanan çimento kubbe yapısına uygun olarak homojen bir şekilde yayılacağından kubbe’nin çökmesine neden olmaz.
Büyük kubbe’lerde temel ayaklarının 60-100cm derinlikte olması, dikey silolarda ise bunun 3m derinlikte olması , temeli çok önemli ölçüde sağlamlaştırdığından, temel boyutları radikal olarak azaltılmıştır.
Bu durum özellikle depoların sağlam ve sabit olmayan arazilere kurulması halinde önemlidir. Çimento depolarına genellikle suya yakın, toprağın zayıf olduğu bölgelerde ihtiyaç olduğundan, kapladığı alan ne kadar az olursa o kadar iyidir.
Modern inşaat teknikleri
Kubbe Yapı’nın inşa edilmesi basittir; bu inşaatın kolay olduğu veya işçilerin çok çalışmadığı anlamına gelmez. Ekstra gerilim yaratacak direkler, kazıklar, şekil değişiklikleri bu sistemde yer almaz. Genellikle Kubbe Yapı’nın basit yumurta şeklindeki yapısı basit bir temel üzerine oturtulur.
Yükleme ve Boşaltma
Bir çimento depolama tesisinde çimentonun dışarı ve içeri taşınması için bir sisteme ihtiyaç vardır. Basit bir şekilde Kubbe’nin tepesinden hava veya konveyörler vasıtası ile çimento içeri dökülebilir veya kubbe’nin alt kısmından çimento dışarı alınabilir. Ayrıca yine çimentonun dışarı alınabilmesi için kubbe tabanının altına tüneller döşenebilir.
Bir çok değişik çıkarma sistemi Kubbe Yapı ile uyumlu çalışabilir. Bu sistemlerin bazılarına hava kaydırma, bazılarına ise kazıyıcı denilir. Ortalama büyüklükteki bir depoda çimentonun dışarı çıkarılması için bazen ön yükleyiciler de kullanılır. Ayrıca büyük, geri beslemeli konveyörler de kullanılmaktadır. Boşaltma sistemi yerleşim bölgesine deponun büyüklüğüne,vs ye göre seçilir.
Dayanıklılık
Kubbe Yapı çimento deposu çok dayanıklıdır. Bu özellik çok ağır malzemelerin kubbe içinde yerleştirilmesi, gemilerden gelen konveyörler veya kubbe içindeki dağıtım konveyörleri için de elverişlidir.
kubbe içine malzemenin asılarak depolanması bir mühendislik gerektirir ama problem yaratmaz.
Örneğin bazı düzenleme araçları binanın etrafında yatayda hareket etmek üzere zemine yerleştirilir ve çimentoyu ortaya toplar. Bazıları ise kubbe’ye asılır ve yığınları boşaltmak üzere kullanılır. Kubbe Yapılar, markası ne olursa tüm değişik toplama ve düzenleme sistemlerini kullanabilecek yapıda geliştirilmiştir. Ayrıca zemin eğimlendirilerek çimentonun hava kaydırma yöntemi ile taşınması sağlanmıştır.
Yalıtım
Kubbe Yapı çimento depoları yalıtılmıştır. Teorik olarak kubbe yalıtım yapılma-dan inşa edilir. Ancak gerçekte uygulanan poliüretan yalıtımı çok önemli avantajlar sağlamaktadır.
Bahsedilen yalıtım tamamı ile suya karşı dayanıklı olduğundan, sızıntılara karşı da korumalıdır. Bu nedenle kabuktan gelecek sızıntılar için endişe duymaya gerek yoktur. Depolanmış çimentonun su alması halinde doğacak problemlerle karşılaşmak söz konusu değildir.
İlave olarak, uygulanan yalıtım kubbe’nin şeklini de muhafaza etmesini sağlar. kubbe büyük bir parça betondur. Bir yüzeyine güneş vurduğunda genleşme eğilimindedir, Aynı anda diğer yüz ise gölgedeyse daralabilir. Bu durumdan kaynaklanan gerilimi yalıtım tamamı ile ortadan kaldırır.
Poliüretan yalıtım, ısı farklılıklarından kaynaklanan ve iç mekanda yoğuşmaya neden olan nemlenmeden kubbe’yi korur. Depolanmış çimento için yoğuşma kötü sonuçlar doğurur.
Yalıtılmış bir kubbe’dr çimentonun yapısını bozacak yoğuşma çok nadiren meydana gelir. Depolanmış çimentonun yoğuşma nedeni ile yapısının bozulması istendik bir hal olmadığından, kubbe çimento depoları diğer depolara göre çok avantajlıdır.
Doğal Afetlerden Korunma
Kasırga, fırtına tarzı afetler Kubbe Yapı’ya etki edemedikleri için, zarar veremezler. Aynı şekilde depremler de Kubbe Yapı için bir problem teşkil etmez. Tsunami ile karşılaşan bir kubbe’nin içi suyla dolabilir ve depolanmış olan çimento bundan zarar görebilir. Ancak tsunami kubbe’nin ne yapısını bozabilir, ne de fiziksel bir zarar verebilir.